Νέα προκλητική απόφαση: Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κώστα Φραγκούλη

Το κατώφλι των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης πέρασε εκ νέου ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, που φύτεψε μια σφαίρα στο κεφάλι του και 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος κατέληξε οκτώ μέρες μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του κατά τη διάρκεια της δολοφονικής καταδίωξης που προκάλεσε κατακραυγή στις κοινότητας των Ρομά και όχι μόνο.

Ο 34χρονος αφήνεται ελεύθερος, ακόμα και μετά τη νέα ποινική δίωξη και τη μετατροπή της σε βάρος του κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν πως αρκεί μόνον η επιβολή του περιοριστικού όρο περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη, προκλητική, απόφαση τού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που είχε άρει τη διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του ή μη, μετά την αρχική του απολογία, προκαλώντας βαθιά απογοήτευση και θυμό σε όσους ζητούν δικαίωση για το θύμα.

Στη σημερινή συμπληρωματική απολογία του ο κατηγορούμενος επέμεινε στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του, ότι δηλαδή ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που υποτίθεται πως διέτρεχαν οι συνάδελφοί του, τονίζοντας ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο, ενώ επισήμανε ότι οι δύο βολές έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος, την ταυτότητα του οποίου δε γνώριζε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έχει τονίσει πως ο δράστης, «ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας, με μία ευθεία βολή, είναι σίγουρα επικίνδυνο». Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα χέρια του ανακριτή μέχρι να περατωθεί η κύρια ανάκριση, ενώ για την παραπομπή του 34χρονου, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, σε δίκη θα αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά σημείωνε, για την προηγούμενη απόφαση, πως «το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής, δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε».

Η σημερινή απόφαση, που αφήνει μια γεύση διάχυτης αδικίας, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης με θύμα τη 20χρονη σήμερα Ε. και την πρόταση για απαγόρευση ενασχόλησης με την οργάνωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, οι οποίες έχουν προκαλέσει από χθες πλήθος αντιδράσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί